Žene u umjetnosti

Dan žena obilježava se osmog ožujka i taj dan slave se sva ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Mi smo odlučili na današnji dan Vam donijeti članak o najvažnijim ženama u umjetnosti. Nažalost, položaj umjetnica u prošlosti nije bio dobar, ali u današnje vrijeme sve više žena dobiva značaj u umjetnosti.

Člankom Žene u umjetnosti predstavit ćemo Vam  žene koje su donijele veliku promjenu, ali su zaboravljene. Caterina van Hemessen (1528.) rođena je u Nizozemskoj, a prva je naslikala autoportret na platnu, čak i prije umjetnika Diega Velazqueza. Tijekom života usavršavala je slikanje minijatura, a ostala je poznata zbog pokroviteljstva mađarske kraljice Marije.

Lavinia Fontana  (1552.) smatra se prvom  talijanskom umjetnicom koja je dobila usluge jednake kao i njezine kolege. Bila je poznata po realističnim i detaljnim portretima. Njezina umjetnost je izašla iz zidova samostana gdje je jedino bila dopuštena umjetnost ženama.

Artemisia Gentileschi (1593.) poznata je kao ženski ”Caravaggio”, a bila je PRVA žena koja je ušla u Accademia di Arte del Disegno u Firenci. Poznata je za prikazivanje žena u teškim i izazovnim trenucima. Davši ženama ulogu protagonista, postala je ikona feminizma

Clara Peeters (1594.) je rijedak primjer inovatorice u umjetnosti tog doba. Kao ženi, bilo joj je dozvoljeno samo oslikavanje mrtve prirode, ali ona je odlučila slikati u novom stilu. Radovi su okarakterizirani specifičnom formom i teksturom.

Berthe Morisot (1841.) je prva impresionistička slikarica i priznata članica Impresionističke skupine. Specijalizirala se za slikanje porodičnog života i morskih krajolika laganim potezom kista.

Posljednja žena je Hannah Höch (1889.) koja je bila njemačka umjetnica koja se specijalizirala u fotomontaži. U svom radu kritizirala je položaj žene, standarde ljepote, politiku i dadaiste zbog mizogonije.

žene u umjetnosti

Fotomontaža njemačke umjetnice Hannah Höch

Žene u umjetnosti donijele su velike promjene, ali nažalost jako malo se zna o njima. Zato u petak donosimo članak o jednoj slavnoj umjetnici za koju cijeli svijet zna: Frida Kahlo.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Potražite nas i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike i podaci su preuzeti s portala Artsy.ba, a više možete pronaći na linku: https://artsy.ba/10-izvanrednih-umjetnica-koje-su-zaboravljene/ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *