Zajedno kroz umjetnost: Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh (‘Mad artist’)  je nizozemski slikar rođen 1853. godine i njegova najpoznatija djela su: Zvjezdana noć, Autoportret i serijal Suncokreti. Umjetnik je preminuo 1890. godine u Francuskoj. Nadimak koji ga prati je ‘Mad artist’ što može biti opravdano činjenicom da je umjetnik sam sebi odrezao uho. Umjetnik je stvarao u razdoblju postimpresionizma gdje je naglasak stavljen na individualno shvaćanje stvaranja umjetnosti.

Djelo Suncokreti nastalo je 1888. za njegovog boravka u Arlesu, a ciklus se sastoji od pet djela. Nažalost, sačuvana su samo tri iz ciklusa i nalaze se u Londonu, Munchenu i Amsterdamu. Po čemu je djelo Suncokreti značajno? Ako se usporedi djelo s kasnijim djelima ili čak djelima današnjice, kritičari smatraju da umjetniku nedostaju tehnike slikanja. Ono što fascinira i dan danas je činjenica da je umjetnik stvorio osobni stil ”pisanja”. Portal Mainstreetartisans.com daje nam idući opis djela. ,, Slika “Suncokreti” svojim karizmatičnim i velikim potezima potpuno apsorbira pozornost gledatelja. Vaza izgleda maleno za ogromne i tvrdoglave suncokrete. Što se tiče potonjeg, čini se da oni nastoje prodrijeti izvan platna, istražujući vanjski svijet i nastojeći proći raširenim sunčevim zrakama. Tekstura slike privlači pozornost svojim reljefom. Brisevi su puni emocija. Čini se da se umjetnik žurio da se “sipa” na platno, sve dok ga nije odnijela olujna fontana senzualnog užitka.” (mainstreetartisans.com, 2019.)

Zajedno kroz umjetnost: Vincent Van Gogh

Djelo Zvjezdana noć nastalo je 1889. godine. Radi se o ulju na platnu, također iz razdoblja postimpresionizma. Djelo je nastalo za vrijeme umjetnikova boravka u duševnoj bolnici Saint Remyju nakon što je za vrijeme jednog od psihotičnih napada umjetnik sebi odrezao uho i tim činom zadobio nadimak ‘Mad artist’. Nakon 13 mjeseci, umjetnik je počinio samoubojstvo.

Ako želite saznati više o projektu Zajedno kroz umjetnost posjetite nas na: https://www.vijuga.hr/vijugino-novo-ruho/

* Slike djela preuzete su s portala Mainstreetartisans.com (https://hrv.mainstreetartisans.com/= ) i portala RTL.hr (https://www.rtl.hr/

Više o projektima udruge pročitajte na: https://www.vijuga.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.