Zajedno kroz umjetnost: Salvador Dali

Zajedno kroz umjetnost: Salvador Dali
Došlo je vrijeme da Vas upoznamo s drugim odabranim umjetnikom za ovaj tjedan. Za današnji dan odabrali smo Salvador-a Dalia.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domènech rođen je 1904. godine u Španjolskoj. Salvador je preminuo 1989. u Španjolskoj. Ostao je zapamćen po bizarnosti i neuobičajenosti njegovih djela.  Vrste umjetnosti kojima je posvetio život su: slikarstvo, fotografija, književnost, i kiparstvo. Jedan je od najistaknutijih predstavnika nadrealizma. Umjetnička djela su protkana simbolizmom: jaja. slonovi, ribe što je vidljivo na djelima. Umjetnik je u svoja djela unio jednaku bizarnost i ekscentrizam kao što je i njegova osobnost. Dali je nastojao na platno prenijeti ”svoju psihu”. To ne čudi zašto je u svoja djela pokušao prenijeti Freudovu psihoanalitičku teoriju. Njegova muza je njegova supruga ruskinja Elena Ivanovna Dijakovna, poznata i kao Gala. Umjetnik je posvetio dva djela svojoj muzi: Gala i Abraham Lincoln. Što se tiče slike s Abrahamom Lincolnom, Dali se smatra pretečom iluzije jer na slici se vide i njegova muza Elena i Abraham Lincoln.

Salvador Dali_ Lincoln

Za razdoblje nadrealizma karakteristično je to da zagledaju u unutrašnjost čovjeka. Umjetnici u tom razdoblju željeli su prodrijeti u podsvijest čovjeka i prikazati osobito osjećaje poput mržnje, straha, bijesa i nemoći.  Najpoznatija djela umjetnika su: Postojanost pamćenja (1931.), Autoportret s rafaelskim vratom (1921.), Zagonetka žudnje (1929.) , Raspadanje postojanosti pamćenja (1952. -1954.), Djevojka koja stoji na prozoru” (1925.), Isus Svetog Ivana(1951.) i tako dalje. Ako želite saznati više, možete pronaći djela na portalu My works 754.  Link na portal: https://myworks754.wordpress.com/2017/05/16/najpoznatija-dela/

Postojanost pamćenja

Postojanost pamćenja djelo je nastalo 1931. godine.

Žalosna igra_Salvador
Žalosna igra, Salvador Dali

Na njegovim djelima vidi se utjecaj psihologije, stoga djelo Žalosna igra je puna najdubljih misli, osjećaja, strahova  i fantazija.

Ako želite saznati više o projektu Zajedno kroz umjetnost posjetite nas na: https://www.vijuga.hr/vijugino-novo-ruho/

Možete nas posjetiti i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook: https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike su preuzete s portala Studentski.hr, a možete vidjeti na linku: https://studentski.hr/fotogalerije/na-danasnji-dan/foto-najpoznatije-slike-najpoznatijeg-ekscentricnog-brka-koji-nas-je-napustio-prije-30-godina

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.