Zajedno kroz umjetnost: Raffaello Sanzio

Danas Vam predstavljamo trećeg renesansnog velikana: Raffaello Sanzio.Pravo ime umjetnika je Raffaello Santi da Urbino, a mi  ga znamo pod imenom Rafael. Bio je talijanski arhitekt, slikar i uz Leonarda i Michelangela najznačajniji predstavnik renesanse.

Raffaello Sanzio Rođen je 6. travnja 1483. u Italiji, a preminuo je 6.travnja 1520. godine. Najpoznatiji je po Madonnas i velikoj kompoziciji figura u Vatikanu. Rad je karakterističan po čistoj formi,kompoziciji i obilježjima ljudske veličanstvenosti. Njegov otac Giorgio Vasari bio je umjetnik i biograf. Otac ga je uveo u svijet  umjetnosti prije njegove smrti. Njegov početak stvaralaštva je u gradu pod imenom Perugia, a njegovzadatak  je bio pomoći završiti oslikavanje oltara. Ovdje je već bilo jasno vidljiva činjenica o vrhunskoj umjetnosti umjetnika. 

Raffaello Sanzio Uskrsnuće Isusa Krista

Djelo Uskrsnuće Isusa Krista je ulje na platnu nastalo u razdoblju od 1499. do 1502. godine, a nalazi se u muzeju lociranom u Brazilu.  Pietro Perugino bio je umjetnik koji je najviše utjecao na Rafaelovo stvaranje, a to se jasno vidi u njegovom djelu Brak djevice (The Marriage of the Virgin, 1504. godine).

Tri ”malene” slike Vision of a KnightThree Graces i St. Michael nastale su nakon djela The Marriage of the Virgin. Slike su pravi prikaz narativnog slikanja, pokazivanja mlade, ali zrele mogućnosti kontrole umjetnika elemenata njegovog stila. Za njegova daljnja djela, Michelangelo, Leonardo i Masaccio (prvi renesansni slikar) bili su najviše utjecajni jer je umjetnik tad boravio u Firenci.

Raffaello Sanzio

Madonna del Prato, Raffaello Sanzi

Madonna del Prato je ulje na platnu nastalo 1505. godine, a danas se nalazi u Muzeju u Beču. Djelo je dio serijala djela pod nazivom Madonnas. Ostala djela iz serijala su: Madonna of the Goldfinch (1505.), Esterházy Madonna (1505.–07.) i La Belle Jardinière (1507.).  Najveći utjecaj u stvaranju ovih djela je imao Leonardo Da Vinci o kojem ćemo govoriti idući put i ujedno je zadnji odabrani umjetnik.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Potražite nas i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike i podaci su preuzeti s portala Britannica, a više možete pronaći na linku: https://www.britannica.com/biography/Raphael-Italian-painter-and-architect/Last-years-in-Rome 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *