Zajedno kroz umjetnost: Pablo Picasso

Danas Vam predstavljamo jednog od najznačajnijih umjetnika: Pablo Picasso. Pablo Ruiz y Picasso je španjolski slikar, kipar,  grafičar i scenograf. Rođen je 1881. godine u Malagi, a preminuo je 1973. u Francuskoj.  Pablo Picasso je jedan od najznačajnijih umjetnika u prošlosti i jedan od najpoznatijih.

Njegova važnost očituje se u tome da je utro put mnogim drugim ekscentričnim umjetnicima svojim djelima. Picasso je ostao zapamćen po svojoj neuobičajenosti i stvaranju ”van kutije”. Ne postoji pripadnik moderne zajednice koji nije čuo za njegovo ime. Smatra se začetnikom kubizma, a snažni utjecaji vidljivi su u arhitekturi, dizajnu i drugim djelima. Imao je značajni utjecaj na pojavu apstraktne umjetnosti. Kubizam se zasniva na pretpostavci da se svaka pojava u prirodi može prikazati geometrijskim oblicima na platnu. Slikari su gradili slike krajolika, ljudskog lika i mrtve prirode ne samo u oblicima kocke, već i u drugim geometrijskim oblicima.  Više o kubizmu možete pronaći na: https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=34390

Picasso je zajedno s Braqueom počeo razvijati Cezanneove tehnike i tim činom razbili su višestoljetnu renesansnu umjetnost i otvorili put novim stilovima. Gospođice iz Avignona nastale su 1907. godine  i smatra se najutjecajnijom slikom u povijesti modernizma. Ona je prekretnica u europskom slikarstvu. Njezinom statusu doprinijela je činjenica da nije bila nigdje izložena, nego je bila dostupna samo krugu prijatelja, obitelji i poznanika. Djelo je izazvalo brojne rasprave i nagađanja.

Gospođice iz Avignona

Gospođice iz Avignona, 1907.

Na slici Žena koja plače jasno se vide odlike kubizma i kasnije apstraktne umjetnosti u geometrijskim oblicima koji prevladavaju na slici. Djela Pabla Picassa zasigurno su promijenili umjetnost. Utjecaj kubizma je vidljiv i danas na umjetničkim djelima izloženima u galerijama.

Žena koja plače:Picasso

Žena koja plače, 1937.

Potaknut uznemirujućim fotografijama zračnih napada na baskijski grad, Picasso oslikava najangažiraniju sliku u tadašnjoj umjetnosti: Guernicu. Kaotičnu scenu oslikao je pomoću odsutnosti boje, motivima osobne ikonografije (bik, ranjeni konj s koride). Na slici se vide i tradicionalni simboli stradanja, patnje i prosvjetljenja.

Guernica_stradanje

Guernica, 1937.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Potražite nas i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike su preuzete s portala Hrvatska enciklopedija (Enciklopedija.hr), a više možete pronaći na linku:  https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=48116  

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *