Zajedno kroz umjetnost: Miroslav Kraljević

Danas Vam predstavljamo hrvatskog umjetnika i  grafičara : Miroslava Kraljevića. Umjetnika zbog njegovih djela smatraju začetnikom moderne umjetnosti u Hrvatskoj. Za jedne je ishodište kubizma i konstruktivizma, a za druge je dao osnovu za ekspresionistička istraživanja.

Miroslav Kraljević rođen je 1885. godine u Gospiću i podrijetlom je iz slavonske plemenitaške  obitelji. Nakon završene škole u Hrvatskoj, Miroslav započinje studij prava u Beču. Prekinuo je studij 1904. godine i od tada posvećuje svoj život umjetnosti.

Zbog njegovog poznanstva s umjetnicima J. Račićem, O. Hermanom i V. Becićem, profesori su skupinu nazvali  tzv. hrvatska škola ili kako stručna literatura navodi: münchenski krug. Razlog zašto? Pripadnici ”kruga”  dijelili su stajalište prema impresionizmu i postojale su određene sličnosti u radu.

Miroslav Kraljević nakon završetka studija vraća se u Požegu gdje se posvetio umjetnosti do 1911. godine kad odlazi u Pariz i upisuje  Académie de la Grande Chaumière (koju također nakon nekog vremena napušta).

Miroslav Kraljević

Veliki ženski akt (Olimpija), 1912. Zagreb

Njegovo stvaranje u početku bilo je  u duhu impresionizma, zatim je prisutan realistički pristup te tonsko građenje volumena. U kasnijem stvaralaštvu udaljio se od tonskog građenja volumena i prelazi na tonsko kontrastiranje. Tijekom stvaranja, kretao se između ta dva pola, ali kasnije je primjetan utjecaj i Manetove poduke i općenito impresionistički utjecaj.

U njegovim ostalim djelima koja su dijelom inspirirana Bukovčevim portretima, ali prikazan je njegov stvaralački senzibilitet i rafinirano tretiranje motiva. Ostala obilježja koja su prisutna u njegovim djelima su secesijske arabeske i krivulje te impresionistički plenerizam.

Miroslav Kraljević je ostavio opsežan opus djela koji je prvi put prikazan 1913. godine u Salonu Ulrich. Stekao je brojne sljedbenike. Njegova ostala djela su: Tetka Lujka u hodniku, Autoportret s prijateljem Olszewskim, Mrtva priroda, Konji u staji, Bik itd.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Hrvatska Enciklopedija, a više možete pronaći na linku:https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=33693

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.