Zajedno kroz umjetnost: Michelangelo Buonarotti

Danas Vam predstavljamo prvog od četiri renesansna velikana: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni rođen je 1475. godine  u Italiji, a preminuo je 1564. u Rimu. Michelangelo Buonarotti talijanski je renesansni kipar, slikar, arhitekt i književnik. Smatra se da je imao utjecaj na razvijanje zapadne umjetnosti.

Michelangel-a su smatrali  najboljim umjetnikom njegova doba, a smatra se danas i jednim od najvećih velikana umjetnosti. U prilog tome ide činjenica da su njegova djela najpoznatija iz povijesti umjetnosti. Oslikavanje Sikstinske kapele je vjerojatno njegovo najpoznatije djelo u slikarstvu, a kip Davida i djevice Marije  u kiparstvu.

Prikaz djela slikarstva
Sikstinska kapela, Michelangelo

Michelangelo je rođen u plemićkoj obitelji koja je neposredno prije njegova rođenja izgubila svoj status. Otac je radio državne poslove, stoga se očekivalo od Michelangela da krene njegovim stopama. No, u dobi od 13. godina Michelangelo odlazi kod umjetnika Ghirlandaio-a i sklapa ugovor na tri godine. Michelangelo je napustio umjetnika nakon godinu dana jer ”nije imao ništa za naučiti”.  Nakon toga, u svoje okrilje uzima ga Lorenzo Medici i time Michelangelo ima pristup umjetničkoj kolekciji obitelji Medici.  Michelangelo je imao nekoliko mentora, no nije mu ni jedan odgovarao i odlučio je sam kreirati i naučiti.

Prema portalu Britannica, Michelangelo je bio jedini umjetnik čija se biografija pisala za vrijeme njegova života. U isto vrijeme, pisana je i biografija njegova konkurenta: Giorgio-a Vasari-a. Biografija je navodila da je Michelangelo nadmašio umjetnike prije njegovog stvaranja i smatrali su njegove radove savršenom umjetnosti. Međutim, Michelangelo nije bio oduševljen i zadao je posao svom asistentu da izda kratku knjigu o njemu. U toj knjizi vjerojatno je Michelangelo davao svoje komentare i stavove kako bi knjiga njemu odgovarala.

Djevica Marija_Pieta

Pieta, Michelangelo Buonarotti

Pieta predstavlja Djevicu Mariju kako u krilu drži Isusa Krista nakon što je razapet i skinut sa križa. Ovo djelo je predstavljalo popriličan izazovi jer je bilo potrebno napraviti dva ljudska tijela iz jednog komada mramora.David_40

David, Michelangelo Buonarotti

Djelo David je specifično jer ga je umjetnik izrezbario iz komada mramora koji je ostao nedovršen prije 40 godina. Umjetnik je iskoristio sličnosti u skulpturi i iz ”otpada” stvorio jedan od najpoznatijih skulptura u povijesti.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Potražite nas i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike su preuzete s portala Britannica, a više možete pronaći na linku:  https://www.britannica.com/biography/Michelangelo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *