Zajedno kroz umjetnost: Leonardo Da Vinci

Danas Vam predstavljamo zadnjeg i najvažnijeg renesansnog velikana: Leonardo Da Vinci. Bio je talijanski kipar, slikar, graditelj, inženjer i pisac. On je najvažniji predstavnik renesanse i jedan od najvećih umjetnika u povijesti čovječanstva.

Leonardo Da Vinci rođen je 1452. godine u Firenci, a preminuo je 1519. godine. Za vrijeme svog života stvorio je mnoge prekretnice u sveukupnom životu kakav je tad bio znan. O životu umjetnika zna se mnogo informacija, a u svrhu ovog članka donosimo Vam opis njegovih djela  i njegovu kratku biografiju.

Njegov mentor je bio A. Verrocchi, a 1472. godine upisan je u slikarsku udrugu Sv. Luke u Firenci. Bio je  u službi Ludovica Sforze u Milanu, a kasnije je živio u Mantovi i Veneciji. Kao graditelj, stvorio je urbanističke osnove i planove za idealne buduće gradove. Na poziv Franje I. 1517. odlazi u Francusku gdje boravi do kraja svojeg života. Leonardo je bio pokraj ostalih stvari i najznačajniji  izumitelj tog doba, ali i danas ima veliku važnost. O njegovim izumima možete pročitati na portalu Nova Akropola na linku: https://nova-akropola.com/znanost-i-priroda/znanost/leonardovi-izumi/

Ono što ćemo spomenuti od njegovih najrevolucionarnijih i najpoznatijih otkrića je Vitruvijev čovjek. Radi se o crtežu čovjeka prikazan unutar dva geometrijska oblika: krug i kvadrat te u dvije poze. Cilj crteža je prikaz proporcija, a crtež je stvoren pomoću pera i tinte. Vitruvijev čovjek dao je novu perspektivu u razmatranju geometrijskih oblika. Time je pokazao svoje znanje i o filozofiji, matematici i geometriji. Više o tome možete pročitati na portalu Znatko na linku: https://znatko.com/11666/ . 

 

Leonardo Da Vinci_ Mona Lisa

Mona Lisa, Leonardo Da Vinci

Njegovo najpoznatije ulje na platnu  La Gioconda danas znamo pod imenom Mona Lisa. Mona Lisa je bila žena Firentinca Francesca Del Gioconda, a postala je nadahnuće za mnoga književna i umjetnička djela. Nalazi se u Louvre muzeju u Parizu.

Leonardo Da Vinci_ Posljednja večera

Posljednja večera najpoznatije je religijsko djelo između ostalih odabranog umjetnika. Prikazana je dramska napetost  između prikaza sakramenta euharistije i Judine izdaje. Što se tiče same simbolike slike, postoje mnoge hipoteze kako je jedan od apostola Marija Magdalena (lijevo od Isusa Krista) i kako simbol V predstavlja njihovu povezanost. Teoretičari su pronašli mnoge zapise tadašnjih apostola i evanđelista o njihovoj povezanosti.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Potražite nas i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike i podaci su preuzeti s portala Hrvatska enciklopedija a više možete pronaći na linku: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=36051 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *