Zajedno kroz umjetnost: Josip Račić

Josip Račić hrvatski je umjetnik koji je zajedno s Miroslavom Kraljevićem, V. Becićem i O. Hermanom činio tzv. hrvatsku školu. Rođen je 1885. godine u Parizu i učio je litografski zanat (plošni tisak). Josip Račić ostavio je za sobom razna djela, a preminuo je 1908. godine u Parizu.

Josip Račić napustivši secesijsku ornamentiku i pragmatičnu umjetnost postaje jedan od začetnika hrvatske moderne umjetnosti. U Ažbeovu ateljeu prihvatio je načelo kugle i kristalizaciju boje, od H. von Habermanna tonsko slikarstvo, ali pod utjecajem D. Velázqueza, F. Goye, É. Maneta i W. Leibla ostvario je slikarsku poetiku snažnih volumena i tamnih tonova.

U njegovom radu dominira suzdržana monokromatska tehnika (crna, bijela i siva boja) te slobodan potez kista. U tom stilu 1907. godine oslikao je u ulju brojna djela kao što su na primjer Portret starca, Starac u crvenom prsluku, Dama u bijelom, Gospođica u crnom i tako dalje.

Godine 1908.odlazi u Pariz gdje je kopirao djela starijih majstora u Louvreu i pod utjecajem kasnog impresionizma i postimpresionizma oslikavao je pariške krajolike (Pont des Arts, S bulevara, Place d’Étoile, Na Seini itd.). U djelima Majka i dijete te Djevojka pred ogledalom prisutni su psihološki i subjektivno oblikovani likovi u prostoru. Neko vrijeme crtao je karikature s naglašenom ironijom za zagrebački humoristički list Koprive. U časopisu Koprive objavio je osamnaest litografija.

Prema portalu Hrvatski biografski leksikon (2015.) tragično je završio život u Parizu. Umjetnik je pronađen u hotelskoj sobi gdje je policija kao razlog smrti navela samoubojstvo pištoljem. Pokopan je na pariškom groblju Bagneux. Ono što je fascinatno za njegovo stvaranje što djela često nije ni potpisivao ni datirao. Iza sebe ostavio je 50 crteža, 25 akvarela i 30 slika u ulju. (https://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=11910)

Josip Račić
Majka i dijete, 1908.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Hrvatska Enciklopedija, a više možete pronaći na linku: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=51383 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.