Zajedno kroz umjetnost: Donatello Bardi

Danas Vam predstavljamo drugog od četiri renesansna velikana: Donatello Bardi. Pravo ime umjetnika je  Donato di Niccolò di Betto Bardi, a svijet ga je upamtio pod imenom Donatello. Donatello je rođen 1386. godine u Firenci, a preminuo je 1466. godine u Firenci. Donatello je bio ranorenesansni kipar. 

Iako je bio jedan od najboljih talijanskih umjetnika, o njegovoj osobnosti i općenito o životu jako se malo zna. Njegova djela govore za sebe. Inspiraciju za djela pronašao je u simbolima antičke umjetnosti koju je prilagodio prema svojem ukusu. Njegov umjetnički izražaj došao je u trenutku izrade  monumentalnih kipova za pročelje i zvonik firentinske prvostolnice. Time je obilježio prekid s tradicionalnim shemama i ostvario je čvrst realistički izraz.

David snaga i slobodarstvo republike

David, Donatello 1430.

Djelo David nastalo je oko1430. godine i predstavlja snagu i slobodarstvo republike. David je bio prvi brončani akt nakon antike. Nakon stvaranja Davida, umjetnik je boravio u Rimu gdje je došao u doticaj s antičkom umjetnošću koja je ostavila traga na njegovim kasnijim djelima.

Gattamelata, prvo djelo te vrste

Gattamelata, Donatello

Od 1443. do 1453. radio je u Padovi za baziliku sv. Antuna. Ovdje se radi o  djelu Raspeće, gdje je stvorio kipove svetaca, reljefe s čudesima sv. Antuna. Tada je izlio u bronci konjanički veliki spomenik  mletačkog kondotijera. Gattamelate je prvo djelo te vrste u renesansnom kiparstvu.  U zadnjem razdoblju svog života izradio je za propovjedaonicu crkve San Lorenzo grupu Judita i Holoferno i reljef Muka Kristova. Također, za Krstionicu izradio je drveni kip Sv. Magdalene koji je za razliku od ostalih djela naturalističke ekspresije. Donatello je spajanjem više motiva dao bitno obilježje skulpturama izrađenih u doba renesanse.

Ostanite s nama jer u petak Vam donosimo trećeg renesansnog velikana. Više o ostalim umjetnicima i o udruzi možete pročitati na: https://www.vijuga.hr/    

Potražite nas i na:

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

* Slike su preuzete s portala Hrvatska enciklopedija, a više možete pronaći na linku:  https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=15900 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *