Što smo radili ove godine u Vijugi

Vijuga je nastala iz jedinstvenog studentskog projekta te je ona osnovana kao nevladina udruga 5.veljače 2018. godine u Osijeku. Udruga je osnovana s ciljem promicanja, razvijanja i unapređenja zajednice ističući kvalitetne pojedince i skupine u njihovom radu, suradnje sa istim ili sličnim Udrugama i organizacijama na području unutar Republike Hrvatske i izvan nje, razvijanje i stimuliranje hrvatske primijenjene umjetnosti i dizajna uz osiguranje trajnog utjecaja u oblikovanju kulturne politike u Hrvatskoj te poticanja razvoja autora iz područja digitalne umjetnosti, promocije, razvijanja i unapređivanja poduzetništva i umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Ciljevi se ostvaruju djelatnostima socijalnog poduzetništva, inovatorstvom, vizualnim umjetnostima koje podrazumijevaju likovnu umjetnost, arhitekturu i dizajn, fotografsku umjetnost, djelatnost umjetničkih obrta, likovni amaterizam, inovativne vizualne umjetničke prakse, manifestacije vizualnih umjetnosti, te audiovizualne umjetnosti koje obuhvaćaju filmske i video djelatnosti. Odgoj i obrazovanje kojim se potiče kreativnost i stvaralaštvo uz održivi gospodarski razvoj društvenog kapitala uz preventivno djelovanje, unaprjeđenje i zaštita zdravlja. Kroz Vijugu nastojimo pomoći u isticanju kreativnih pojedinaca i skupina s vizijom da potaknemo njihovu strast te ih učinimo još boljim i uspješnijim. 

Udruga Vijuga u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ realizirala projekt “Dođi da ti pokažem” sklopu kojeg se provela radionica i izložba radova.
Tim projektom željeli smo javnosti približiti mogućnosti djece s teškoćama u razvoju kroz umjetničke radove i stvaranje svijesti o vrijednosti vlastitog mišljenja, promocije osjećaja za lijepo i duhovnu dimenziju postojanja, te kroz izložbu radova prikazati završne faze razvijanja umjetničkog rada i očuvanje kulturne baštine. Uz pomoć voditeljice radionice Ivane Boda, učiteljice likovne kulture u COO „Ivan Štark“ projekt se provodio u tri faze 11.2.2019. u trajanju od 10:00-15:00 sati u prostorima COO Ivan Štark.

Prva faza je bila upoznavanje s lončarskim kolom i rad na lončarskom kolu, druga faza je bila ručno modeliranje u glini i stvaranje funkcionalnog predmeta kao npr. zdjela i šalica, te treća faza upoznavanje i rad sa fuzijom stakla – rezanje, bojanje i sl. Nakon te tri faze bila je odrađena izložba sudionika i radova koji su izrađeni na radionici koja je bila održana 27.02.2019. u 17:00 sati u prostorima GLU Osijek.

Vijuga je započela suradnju s Portalom Ziher.hr koji se bavi pisanjem o kulturi i umjetnosti na području Balkana. Kroz spomenutu suradnju omogućili smo korisnicima, koji sudjeluju i sakupe najviše glasova publike u rubrici „The best artist of the week“, članak o njima samima na Portalu Ziher.hr-a. 

Kroz suradnju sa studenticama Ekonomskog fakulteta u Osijeku proveli smo projekt „Umjetnost i Europa“ u koji su bili uključeni učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku kojima smo željeli približiti Europsku uniju i mogućnosti koje ona pruža za mlade i umjetnike. Projekt je proveden kroz nekoliko predavanja u sklopu nastave s ciljem povećanja informiranosti, prvenstveno mladih umjetnika .Također samo na kroz nastavu prezentirali rad Udruge Vijuge kao i mogućnosti koje oni  kao umjetnici imaju u udruzi. 

Autorica teksta: Nataša Đopar/Vijuga