Roy Lichtenstein: Zajedno kroz umjetnost

Pop art razdoblje je koje je obilježio slavni Andy Warhol. Ali osim njega, postojao je još jedan vrlo značajan umjetnik tog razdoblja: Roy Lichtenstein. Nažalost, on nije stekao slavu i popularnost kao Andy Warhol, ali ostavio je značajna djela. Njegova djela govore više nego on sam što možete saznati u nastavku.

Roy Lichtenstein rođen je 1923. godine u New York-u i bio je američki slikar, osnivač i prvi od praktikanata pop umjetnosti. O njemu je snimljen dokumentarni film pod nazivom The drawings of Roy Lichtenstein (1987.).  Kao tinejdžer kratko je učio s umjetnikom Reginald-om Marsh-om.

Nakon što je odslužio vrijeme u Drugom svjetskom pohađao je sveučilište u gradu Ohio  od 1945. godine do 1951. godine. Bio je profesor na sveučilištu u New York-u i u New Yersey-u.

Početak njegovog stvaralaštva obilježile su teme američkog zapada s modernim tonom. Čak je i varirao u tonu apstraktnog ekspresionizma iako se gorko bunio kasnije. Njegov interes za strip započeo je s Mickey Mouse-m i patkom Pajom. Djela su nastala 1960. godine za njegovu djecu.

Roy Lichtenstein
By Britannica, Whaam! Roy Lichtenstein

Iako je u početku bio skeptičan, pronašao je neku čar u oslikavanju stripa u proporciji ‘fine umjetnosti’. Povećao je veličinu svog platna i počeo manipulirati s stripovima predstavivši teme kao što su: ljubav, rat i znanstvena fantastika. Koristio je riječi kako bi izrazio zvučne efekte (kao npr. Whaam)! Boju naglašava koristeći debele crne linije.

Godine 1966. postao je prvi Amerikanac koji je imao izložbu u Tate Gallery u Londonu. 1962. godine održan je ‘One man show’. Roy Lichtenstein nastavio je s svojim radom i njegova djela prepoznatljiva su baš po stripu. Ali nakon 1960-ih njegova djela počela su dobivati smirene figure i pejzaž. Preminuo je 1997. godine u New York-u.

Pročitajte više o umjetnosti na poveznici. 

Instagram

Facebook

*Slike i podaci su preuzeti s portala Britannica,  a više možete pronaći na poveznici

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.