Zajedno kroz umjetnost: Pierre-Auguste Renoir

Danas se ponovno vraćamo u davnu 1841. godinu kada je rođen umjetnik pod imenom Pierre-Auguste Renoir. Preminuo je 1919. godine ostavivši iza sebe mnoga djela.

Pierre-Auguste  Renoir djelovao je za vrijeme impresionizma i okarakterizirao svoja djela uporabom boja i svjetlosti. Svoj talent pokazao je vrlo rano, stoga su ga roditelji odmah poslali na obuku u tvornicu porculana gdje je učio dekorirati servise za jelo s cvijećem.

Nedugo nakon toga, oslikavao je platna koja su misionari postavljali po katoličkim građevinama. Sve ovo ga je zapravo uvjerilo da treba posvetiti život umjetnosti.

Nakon što je sačuvao novac, odlučio je upisati večernju školu crtanja i anatomije na  École des Beaux-Arts i paralelno pohađati lekcije slikarstva kod umjetnika Charlesa Gleyrea. Kasnije upoznaje tri umjetnika: Alfreda Sisleya, Frederica Bazillea i Claudea Moneta. Sva četvorica umjetnika težili su osloboditi umjetnost od tradicije i približiti je životu.

Zbog navedenih okolnosti Renoir je prisvojio slobodu i eksperimentiranje u svom stilu slikanja. Tradicija je bila da čak i priroda u to vrijeme mora biti oslikana u studiu. Međutim, četvorica slikara odlučili su svoje slikanje prirode prebaciti u prirodu.

Nakon toga, organizirana je prva impresionistička izložba. Nažalost, koliko je to obilježilo novi stil slikarstva, bilo je potrebno čak 10 godina da impresionizam zaživi.

Pierre-Auguste Renoir je dao savršen prikaz novog pristupa u zamisli i tehnici. Svladao je sposobnost kako prenijeti vitalnost i užitke života u umjetnost. Sve je to postigao usprkos financijskim problemima koji su ga zatekli.

Neka od djela odabranog umjetnika su: Dance at Le Moulin de la Galette (1876.), Woman in Black (1876), Madame Georges Charpentier and Her Children (1878.), Two Sisters (On the Terrace, 1881.), Two Young Girls at the Piano (1892.)

Pierre Renoir
Two young girls at the piano, by Britannica

Njegova žena umrla je 4 godine prije njega nakon što je otišla posjetiti njihovog sina koji je stradao u ratu.

Četiri godine kasnije, umjetnik je po posljednji put otišao na svoju izložbu u Louvre muzej gdje su ga prijatelji vozili po muzeju. Nedugo nakon toga, preminuo je, ostavivši za sobom bogato nasljeđe.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Britannica, a više možete pronaći na linku:  https://www.britannica.com/biography/Pierre-Auguste-Renoir

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.