Zajedno kroz umjetnost: Oskar Herman

Oskar Herman hrvatski je umjetnik židovskog podrijetla koji je zajedno s  Miroslavom Kraljevićem, V. Becićem i Josipom Račićem činio tzv. Hrvatsku školu.

Oskar Herman hrvatski je umjetnik židovskog podrijetla. Rođen je 1886. godine u Zagrebu i kao jedan od četvorice, začetnik je modernog slikarstva. Slikarstvo učio je u Münchenu na Akademiji. Preminuo je 1974. godine u Zagrebu.

Pod utjecajem simbolizma stvara svoja djela Djevojčica (1907.) i  Pred buru (1913.). U djelima  vidljiv je utjecaj H. Von Mareesa, a postigao je tonsku modelaciju. Nakon 1920. godine javljaju se ekspresionističke težnje u njegovim djelima  i u toj fazi rješava kompoziciju kolorističkom primjenom ljestvice boja. U tom stilu poznata su njegova djela Žena u naslonjaču (1919.) i Nagovaranje (1921.).

Oskar Herman
Oskar Herman, Nagovaranje 1921. godine

Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u koncentracijskom logoru (1942–43.) u Italiji. Po oslobođenju iz logora stvara crteže i akvarele kao što su na primjer: Dvorište u logoru (1943.) i Žena pod balkonom (1944.) U povratku u Zagreb Oskar Herman sintetizira oblike i intenzivnije koristi boje u svojem stvaranju.

U tom razdoblju ostvaruje svoju umjetničku slobodu, što se najviše očituje u kasnijim djelima gdje je sliku preoblikovao u slobodni izraz snažna unutarnjeg doživljaja.

Umjetnik oslikava figure, krajolike izuzetnih i dramatičnih uobličenja te figuralne kompozicije. U njegovim djelima do izražaja dolazi bogatstvo boja, nemirni potez kista (utjecaj ekspresionizma) i suvremena likovna iskustva. Godine 1960. objavio je mapu serigrafija (sitotisak- propusni tisak s mogućnošću tiska na različite materijale). Između ostalog radio je crteže, bakropise i sitnu plastiku. Godine 1965. dobio je za životno djelo nagradu Vladimir Nazor.

Posljednji umjetnik koji nam ostaje je Vladimir Becić. U prethodnim tjednima predstavili smo mnoge svjetske umjetnike, ali i neke manje poznate. Nakon što smo Vam donijeli biografije svjetskih umjetnika, radimo na tome da Vas educiramo o hrvatskoj umjetnosti.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Hrvatska Enciklopedija, a više možete pronaći na linku: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=25147

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.