Zajedno kroz umjetnost: Ivan Meštrović

Danas Vam donosimo jednog hrvatskog kipara koji ima svoj spomen-galeriju lociranu u Vrpolju. Ivan Meštrović je zasigurno jedan od slavnijih hrvatskih stvaratelja, a najpoznatiji je po svojim djelima Majka i Zdenac života.

Ivan Meštrović rođen je 1883. godine u Vrpolju. Bio je hrvatski kipar i arhitekt, a svoj talent je počeo otkrivati u djetinjstvu rezbarenjem drveta. Nakon kraćeg naukovanja u klesarskoj radionici u Splitu odlazi u Beč. Tamo se prvo školuje kod Otta Koniga, a kasnije na Akademiji gdje su mu profesori bili Edmund Hellmer i Hans Bitterlich, a poslije i arhitekt O. Wagner. Preminuo je 1962. godine.

Svoje radove je prvi put predstavio na izložbi secesije. U muzejima u Europi proučavao je egipatsko, asirsko i klasično europsko stvaralaštvo. Većina njegove tematike osnovu ima na duhu secesije, neka u duhu naturalizma. Druga pak djela postala su stilizirana monumentalna plastika.

Ivan Meštrović

Zdenac života, Ivan Meštrović

Između ostalog, začetnik je nacionalno-romantične skupine Medulić. Prema portalu Hrvatska enciklopedija ,,zagovarao je stvaranje umjetnosti nacionalnih obilježja nadahnute junačkim narodnim pjesmama”.

Njegov kiparski talent očituje se u lirskoj i dramskoj ekspresiji ljudskog tijela što ga i je svrstalo među najutjecajnije stvaratelje u hrvatskoj umjetnosti. Osim što je bio kipar i arhitekt, također je i slikao u ulju. Moja mati djelo je naslikano u ulju, pisao je eseje (Moji razgovori s Michelangelom) i memoare o javnom i političkom životu njegovog doba (Uspomene na političke ljude i događaje) i pripovijetke (Ludi Mile).

Kao arhitekt, Ivan Meštrović izgradio je mnoge mauzoleje kao npr. mauzolej obitelji Račić u Cavtatu,  mauzolej obitelji Meštrović u Otavicama, Dom likovnih umjetnika u Zagrebu itd.

Djelo Moja majka nastalo je 1908. godine u Splitu i njom je postigao psihologizaciju fizionomije.

Ivan Meštrović

Moja majka, Ivan Meštrović

 

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Hrvatska Enciklopedija, a više možete pronaći na linku: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=40326

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *