Zajedno kroz umjetnost: Frida Kahlo

Kako smo Vam najavili, danas Vam donosimo članak o ekstravagantnoj umjetnici koju je cijeli svijet upamtio i danas se sjeća: Frida Kahlo.

Frida Kahlo pravim imenom Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón rođena je 1907. godine u Mexicu.  Ostala je zapamćena po autoportretima koji se bave temama kao što su: ljudsko tijelo, identitet i smrt.

Što se tiče njezinog djetinjstva, bila je iznimno bliska s svojim  ocem koji je bio profesionalni fotograf i Frida je provodila dane s njim u studiju. To je razlog zašto je Frida imala oko za detalje.

Osim umjetnosti, Fridu je zanimala i znanost. Frida je 1922. krenila u studij medicine. Ondje je upoznala svog muža: Diego Rivera za kojeg se udala dva puta.

U 1925. godini Frida je  zadobila  brojne ozljede u autobusnoj  nesreći. Zbog nesreće, Frida je morala proći više od 30 operacija u svom životu.

Za vrijeme svog oporavka, otkrila je i razvila svoj umjetnički talent. Nažalost, nesreća je uzrokovala njezinu neplodnost stoga njezina patnja, bol i tuga su neizostavni elementi njezina stvaranja.

Frida Kahlo

Jedna od zanimljivijih činjenica je ta da je Frida Kahlo voljela i muškarce i žene. Njezine dvije ljubavnice su bile: Josephine Baker (revijska pjevačica) i Georgia O’ Keffe (slikarica).

Frida  je bila žena kojoj se divio i sam Pablo Picasso. Naime, 1938. godine Frida je dobila priliku izložbe u New York-u gdje se je postala bliski prijatelj s Picassom. Picasso joj je kao znak prijateljstva poklonio naušnice koje je Frida ikonično nosila.

Frida Kahlo odlazi u Pariz na poziv Andrea Bretona i tamo ostvaruje još veći uspjeh. Njezino djelo je otkupio muzej Louvre u Parizu i time je postala prva meksička umjetnica čije je djelo otkupio Louvre.

Frida Kahlo

,,Zbog toga što sam tako često sama, predmet sam kojeg najbolje poznajem.” – Frida Kahlo 

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Ziher.hr, a više možete pronaći na linku: https://www.ziher.hr/frida-kahlo-stvarateljica-povijesti/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *