Edvard Munch: Zajedno kroz umjetnost

Danas Vam predstavljamo jednog od najpoznatijih umjetnika koji je ostavio svoje naslijeđe u djelu Krik. Umjetnik o kojem danas donosimo članak je Edvard Munch.

Edvard Munch bio je norveški slikar, grafičar, teoretičar umjetnosti i kazališni umjetnik. Smatra se jednim od prvih predstavnika ekspresionizma.  Njegova djela obilježena su temama samoće i smrti te željom za životom. Svoja djela stvarao  je u naletu osjećaja što je zapravo pojačalo njegovo izražavanje.

Rođen je 1863. u velikoj obitelji. Njegov otac bio je vojni liječnik, ali obitelj je živjela siromašno. Zbog dugova oca često su se selili i bili prisiljeni tražiti uvijek jeftinije stanovanje. Nažalost, njegova majka umrla je od tuberkuloze i deset godina kasnije i njegova sestra od iste bolesti. Mučile su ga vizije pakla što mu je zadavalo velike probleme. Kasnije su njegovi rođaci primijetili njegov talent.

Iako je bio bolestan, polazio je tehničku školu i učio egzaktne znanosti. Kasnije na svoju ruku napustio je školu i postao umjetnikom. Godine 1886. predstavio je svoju sliku Bolesna djevojčica, a inspiraciju za to djelo dala je njegova preminula sestra. Kritičari su je uzeli vrlo negativno, što je jako zbunilo umjetnika. Njegove iduće slike bile su konzervativne.

Na izložbama i dalje su bile prisutne njegove slike i umjetnik je povremeno odlazio u Francusku. Ovdje je pohađao satove Leona Bonna. Često je mijenjao stilove prelazeći sa impresionizma na pointilizam. Nakon smrti oca upao je u tešku depresiju i dolazi do stagnacije u njegovom stvaralaštvu.

Godine 1890. dobiva više dobrih odgovora kritičara na svoja djela postavljena u Christianiji. Proučava radove Van Gogh-a i Gauguina i u ovo vrijeme njegovi radovi zadobivaju njegove karakteristike: jasne crte, simboličke parcele i jednostavni oblici.

Imao je vezu s jednim Norvežaninom koja je rezultirala psihološkom traumom. Kasnije povezuje se s jednim violončelistom. Odnos se prekida zbog njegovog agresivnijeg ponašanja što rezultira njegovim smještanjem u psihijatrijsku bolnicu.  Mučile su ga halucinacije i bojao se crvenokosih žena.

Godine 1918. bolovao je od ”Španjolca” i ubrzo se oporavio. Nažalost, skoro je prestao pisati zbog njegovih problema s vidom. Osuđen je kao nacista i pribojavao se da će oduzeti njegova djela. Preminuo je 1944. godine nakon 80. obljetnice.

Edvard Munch
By Wikipedia

Njegovo djelo Krik možemo vidjeti u četiri verzije. Naslikane su u razdoblju od 1893-1910. Početno ime djela bilo je Očaj.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Mainstreetartisans.com,  a više možete pronaći na linku: https://hrv.mainstreetartisans.com/4318852-creativity-and-biography-of-edvard-munch-norwegian-artist-edvard-munch 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *