Zajedno kroz umjetnost: Claude Monet

Danas se vraćamo u davnu 1840. godinu kada je rođen umjetnik Claude Monet. Predstavljamo Vam kratku biografiju o umjetniku i njegovim djelima.  Monet je jedan od glavnih i najdosljednijih predstavnika impresionizma. Umro je 1926. godine u Giverny-u i za sobom je ostavio velika djela i svoj značaj u umjetnosti.

Claude Monet djetinjstvo je proveo kao crtač karikatura. Godine 1858. njegovi učitelji usmjerili su ga prema slikanju u prirodi gdje se vjerojatno počeo razvijati njegov stil i njegov talent prema ovoj vrsti umjetnosti. Studirao je na Académie Suisse i kasnije upoznaje A. Renoira (francuski slikar za vrijeme impresionizma).

U početku bio je pod utjecajem É. Maneta i G. Courbeta posebno u komponiranju figura u prirodi, kao npr. Doručak u prirodi 1965. i Žene u vrtu 1866. Od J. Constablea i W. Turnera preuzeo je uporabu boje i svjetlosti u svojim djelima. Napušta slikanje klasične figuralne kompozicije i u svojim kasnijim djelima pomoću svjetlosti vizualnu senzaciju trenutka.  Ovdje dolazi do njegovog potpunog oslobađanja u stvaranju umjetničkih djela.

Po njegovim djelima Impresija i Izlazak Sunca (1872.) zapravo je to razdoblje i dobilo ime. Claude Monet je s skupinom drugih slikara izložio svoja djela na zajedničkoj izložbi 1874. u Parizu. Kako bi ostvario punu vizualizaciju pomoću svjetla, on je svoje motive (gradski prizori, obala rijeke Seine) zapravo hvatao za vrijeme različitih dijelova dana. Radio je povremeno u Londonu, Veneciji, Nizozemskoj i Norveškoj. Snažno je utjecao na buduće naraštaje umjetnika u Francuskoj i  na suvremenu modernu umjetnost.

Claude Monet
By Hrvatska enciklopedija

Između ostalog izradio je i cikluse slika mostova i jedrilica kraj Argenteuila, vrtova, željezničke postaje Saint-Lazare u Parizu. Slikajući ciklus Lopoči pokušao je dati simfoniju tonova, vode, neba i zemlje, ali je stvorio nažalost samo dekoraciju.

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Hrvatska Enciklopedija, a više možete pronaći na linku:  https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=41672

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.