Zajedno kroz umjetnost: Andrew Warhola

Nakon što smo prošlih tjedana bili u davnoj prošlosti, vraćamo se u malo življe doba. Danas Vam donosimo članak o jednom veoma poznatom umjetniku: Andy Warhol. Umjetnika vežemo za pojam Pop art, a više o njemu pročitajte u nastavku.

Andrew Warhola rođen je 1928. godine u Pittsburghu i bio je američki umjetnik, redatelj, začetnik i vođa pokreta Pop art. Pop art pokret je koji je zaživio zahvaljujući spomenutom umjetniku. Karakteristike pokreta su te da su pronalazili uobičajene stvari kao npr. konzerva juhe i pretvarali ih u umjetnost. Više o Pop art pokretu možete pročitati na: https://www.britannica.com/art/Pop-art  

Andy Warhol kao sin ruskog imigranta diplomirao je 1949. godine na Carnegie institutu tehnologije.  Diplomirao je na temu slikovnog dizajna.

Warhol je započeo sa slikarstvom u kasnim 1950-ima, a zadobio je puno priznanje 1962. godine na njegovoj izložbi Campbell Soups i Coca-Cola bočica. Nakon što je stekao slavu zahvaljujući uobičajenim elementima koje je oslikavao, Andrew Warhola svoj kasniji rad posvetio je oslikavanju slavnih osoba u različitim bojama.

Andrew Warhola
Provided by Britannica

Nakon 1960. Andy Warhol posvetio se stvaranju filmova. Njegovi filmovi poznati su po erotici, dosadi bez radnje i  dužini trajanja. Neki njegovi filmovi trajali su čak i po 25 sati. Neki od njegovih filmova su: The Chelsea Girls, Eat, My Hustler, Lupe and Poor Rich Girl.

Godine 1968. Andy Warhol upucan je i skoro preminuo zbog nemara jednog od njegovih glumaca. O tom incidentu snimljen je i film pod nazivom I Shot Andy Warhol.

Njegov današnji rad postavljen je u muzeju u Pittsburghu. Fascinatno je činjenica da postoji nadzor nad njegovim nadgrobnim spomenikom i ljubitelji mogu promatrati 24 sata dnevno njegov grob. Sama ta činjenica govori koliko je umjetnik bio omiljen. Umjetnik je preminuo 1987. godine u New Yorku.

Andrew Warhola
By Artland

Pročitajte više o umjetnosti na: https://www.vijuga.hr/

Instagram: https://www.instagram.com/udrugavijuga/

Facebook:  https://www.facebook.com/udrugavijugaosijek

*Slike i podaci su preuzeti s portala Britannica, a više možete pronaći na linku: https://www.britannica.com/biography/Andy-Warhol

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.